ÇAREM REHABİLİTASYON

Özel Çarem Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezine Hoş geldiniz .

Oyun Terapisi

  • Oyun Terapisi | Özel Çarem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon  Merkezi

Oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel seanslara oyun terapisi denir

Söz konusu çocuklar olunca en doğal ve kendilerini rahat ifade edebildikleri ortam oyunlarıdır..

Güvenli bir ortam yaratan eğitimli bir oyun terapisti ile çocuklar istedikleri gibi oynamaya cesaretlendirilirler. Bu işlevde çocukların duygusal problemlerini ifade etmelerine yönelik çok çeşitli oyuncaklar çocuklara sunulmaktadır. Çocuklar; sanat, kum, hayal gücü gibi oyun terapisinin çeşitli araçlarını kullanarak kendilerini ifade etme şansına sahip olurlar.

Oyun terapisi, travmatik deneyimler geçiren çocukların duygularına ulaşmayı sağlar. Bunlarla nasıl mücadele edeceklerini öğretir. En çok uygulanan teknik rol oyunlarıdır. 6 yaşından büyük çocuklarda konuşma da yapılır. Oyun materyalleri: kuklalar, oyun evleri, minyatür tiyatrolar, oyun hamurları, kâğıt ve renkli kalemler. Zor deneyimler ve durumlar tekrar canlandırılır ya da figürlerle ve resimlerle ortaya konur. Çocuklar bu sayede negatif duygularını yeniden yaşarlar ve terapistin yardımıyla bunlardan kurtulma şansı bulurlar. Psikoterapi temelli oyun terapisi, anne-babanın ölümü, boşanma ve cinsel istismar gibi ağır deneyimler geçiren çocuklara yardımcı olur.

Ülkemizde pek çok terapist oyunu çocuklarla çalışırken kullanmaktadır. Ancak uygulamaların tamamını oyun terapisi olarak adlandırmak güçtür. Oyun terapisinin bu alanda eğitimlerini tamamlamış uzmanlar tarafından uygulandığı sayılı terapi merkezi vardır. Neden çocuklara oyun terapisi uygulanmalı?

Çocuklar oynamayı severler. Çocuklar duygularını büyükler gibi anlamlandıramadıkları gibi, duyguları hakkında büyükler gibi de konuşamazlar. Bu yüzden büyüklerle yapılan terapi şekli çocuklara uymaz. Oyun çocuklar için terapi anlamında kullanıldığında çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etme ortamı bulur.

Çocuklar oyun sırasında yaşadıklarının bir parçası olarak davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını yeniden yaratırlar. Oyun terapisinin avantajı, çocukların kendi gelişimlerine uygun terapisel oyunu oluşturabilmeleridir. Terapist ile çocuğun birlikte kurduğu oyun terapisi, çocukların yaşadıkları olumsuz yoğun duygusal tecrübeyi oyun olarak yeniden yarattıklarında kendilerini güvenli hissetmelerini sağlayan en önemli unsurdur.